Kuinka laitan tiedoston WWW-palvelimelle (FAQ)

Tässä dokumentissa kerrotaan, miten saa ilmaista WWW-sivutilaa, miten tiedoston voi ladata WWW-palvelimelle, miten tiedostoon voi viitata nyyssiartikkelissa, miksi tiedoston postaaminen nyysseihin ei ole hyvä ajatus ja miten tekijänoikeus liittyy WWW-palvelimella olevaan materiaaliin. Nyysseihin postattua tiedostoa kutsutaan joskus myös binääriviestiksi tai binääriksi.

Sisällys

WWW-sivutila ja tiedostojen lataaminen WWW-palvelimelle

Yleensä Internet-liittymiin kuuluu WWW-sivutilaa. Palveluntarjoajan ohjeissa neuvotaan, miten tiedostoja voi siirtää WWW-hakemistoon. Pelkkää tiedostojen levittämistä varten ei tarvitse tehdä varsinaisia WWW-kotisivuja. Joidenkin Internet-palveluntarjoajien ohjeita tiedostojen siirtämiseen WWW-palvelimelle:

Jos liittymän mukana tulleen sivutilan käyttö ei jostain syystä ole mahdollista, niin maailmassa on lukuisia ilmaisen WWW-sivutilan tarjoajia.

Esimerkki: Angelfire

Näin esimerkiksi Angelfirestä saa käyttöönsä ilmaista sivutilaa:

  1. Rekisteröidy palveluun (tämä tarvitsee tehdä vain kerran):
    1. Mene sivulle http://angelfire.lycos.com/ ja paina nappia, jossa lukee "Sign Up".
    2. Täytä lomake ohjeiden mukaan ja paina "Sign Me Up!" -nappia.
    3. Nyt sinulla on kotisivu. :) Kotisivusi osoite on http://www.angelfire.com/xx/tunnus/, missä käyttäjätunnuksesi on "xx/tunnus".
  2. Näin Angelfireen voi siirtää tiedoston:
    1. Kirjaudu palveluun pääsivulta painamalla "Log In" -nappia.
    2. Valitse tiedosto kovalevyltäsi painamalla otsikon "FILE UPLOAD" alla olevaa "selaa"-nappia ja lataa valitsemasi tiedosto Angelfireen painamalla "Upload"-nappia.
    3. Jos latasit WWW-palvelimelle tiedoston, jonka nimi on tiedosto.gif, niin se on saatavana WWW-osoitteesta: http://www.angelfire.com/xx/tunnus/tiedosto.gif

Esimerkki: kotimainen Sunpoint.net

Suomalaisesta Sunpoint.net:stä saa kotisivutilaa seuraavasti:

  1. Rekisteröidy palveluun (tämä tarvitsee tehdä vain kerran):
    1. Mene palvelun pääsivulle http://www.sunpoint.net/ ja rekisteröidy palveluun "Rekisteröidy!" -linkin kautta.
    2. Mene takaisin pääsivulle ja kirjaudu palveluun. Aktivoi kotisivutila pääsivun Kotisivu-linkin kautta.
  2. Sunpointin WWW-palvelimelle voi siirtää tiedoston seuraavasti:
    1. Siirrä tiedosto palvelimelle ftp.sunpoint.net FTP-ohjelmalla. Tiedoston siirron pitäisi onnistua nykyaikaisissa käyttöympäristöissä (esimerkiksi Linux+KDE+Konqueror ja Microsoft Windows+Internet Explorer) klikkaamalla edellä mainittua linkkiä. Kirjaudu palvelimeen käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja raahaa siirrettävä tiedosto selainikkunaan, jolloin tiedosto siirtyy WWW-palvelimelle. Tiedoston voi halutessaan siirtää myös merkkipohjaisella FTP-ohjelmalla (esimerkki).
    2. Jos siirretyn tiedoston nimi olisi ollut tiedosto.gif, löytyisi se osoitteesta http://www.sunpoint.net/~tunnus/tiedosto.gif, missä "tunnus" on käyttäjätunnuksesi.

Tiedostoon viittaaminen nyyssiartikkelissa

Nyyssiartikkelissa voi viitata tiedostoon helposti kirjoittamalla WWW-osoitteen artikkeliin esimerkiksi seuraavasti:

Otin muuten kuvan sorsista: http://www.cis.hut.fi/kaip/sorsat.jpg

Useimmat nykyaikaiset nyyssiohjelmat osaavat näyttää kuvan, kun lukija klikkaa nyyssiartikkelissa olevaa linkkiä.

Miksi tiedostoja ei pidä postata nyyssiryhmiin

Binääriviestien postaus on kielletty useimpiin nyyssiryhmiin. Poikkeuksen muodostavat erilliset binääriryhmät ja sfnetissä sfnet.tiedostot.

Nyyssijärjestelmä on alunperin suunniteltu tekstimuotoisten artikkelien välittäämiseen. Tekniikan kehityksestä huolimatta nyyssit ovat edelleen huono tapa tiedostojen välittämiseen. Sen sijaan, että tiedosto postataan nyysseihin, se kannattaa laittaa saataville WWW-palvelimelle.

Nyyssijärjestelmä on hajautettu. Nyysseihin lähetetty artikkeli leviää kaikille nyyssipalvelimille. Artikkelia säilytetään kullakin palvelimella tietyn ajan. Tämä aika riippuu kunkin palvelimen asetuksista ja se on tyypillisesti viikkoja tai kuukausia.

Jos nyysseihin lähettää tiedoston, se vie levytilaa kaikilta nyyssipalvelimilta. Jos nyyssipalvelimen asetuksissa on sitten esimerkiksi varattu sfnetille tietty määrä levytilaa, tarkoittaa tämä, että jos joku lähettää sfnet-ryhmään binääriviestin (pienienkin binääriviestien koko vastaa yleensä kymmeniä tai satoja tekstiartikkeleita), niin tekstiartikkeitakin säilytetään palvelimella vastaavasti lyhyemmän ajan.

Jos tiedoston laittaa saataville WWW-palvelimelle, vie se levytilaa vain tältä yhdeltä palvelimelta. Kustannukset tiedoston levittämisestä WWW:n kautta maksavat lähinnä tiedoston lähettäjä ja sen lataajat yhteysmaksuinaan. Jos sama tiedosto olisi lähetetty nyysseihin, sosialisoituisi huomattavasti suurempi lasku muiden maksettavaksi.

Binääriviestien osuus kaikista nyyssiviesteistä on artikkelien koon mukaan laskettuna yli 99 %. Siksi monet Internet-palveluntarjoajat eivät välitä binääriviestejä tai -ryhmiä ollenkaan - näin nyyssipalvelimen ylläpitokustannuksissa voi säästää huomattavasti. Nyyssiartikkeleita tehtaillaan nykyään (syyskuussa 2001) luokkaa 300 gigatavua päivässä, mikä siis koostuu melkein kokonaan binääriviesteistä. Nykytahdilla päivittäin postattujen artikkelien yhteenlaskettu koko kaksinkertaistuu yhdeksässä kuukaudessa. Vaikka levytila ja verkko- ja palvelinkapasiteetti halpenevatkin jatkuvasti, niin nekään eivät halpene niin nopeasti. Siksi binääriviestien suodattaminen tulee olemaan tulevaisuudessa taloudellisesti vieläkin houkuttelevampaa.

Myöskään WWW-nyyssiliittymät, kuten Google Groups, eivät näytä eivätkä arkistoi binääriviestejä.

Binääriviestit eivät leviä nyyssijärjestelmässä luotettavasti jo pelkästään siitä syystä, että jotkut palvelimet kieltäytyvät välittämästä binääriviestejä ja että monet palvelimet säilyttävät binääriviestejä hyvin lyhyen ajan. Nyyssit ovat muutenkin suhteellisen epäluotettava viestintämuoto, tekstiartikkeleitakin katoaa joskus tai ne eivät välity kaikille palvelimille. Tekniikan rajoja koettelevilla binääriviesteillä tämä epäluotettavuus korostuu. Siksi tiedoston levittäminen WWW-palvelimen avulla on melkein aina varmempaa kuin sen postaaminen nyysseihin.

Monet lukevat nyyssejä ohjelmilla, jotka eivät pysty näyttämään binäärejä. Binääriviestit ovat myös painajainen hitaampia yhteyksiä, kuten modeemeja tai mobiililaitteita, käyttäville. Yhden pienenkin kuvan latausaika voi olla suurempi kuin kaikkien tekstiviestien yhteensä.

Tekijänoikeudesta

Joskus binäärien postaamista nyysseihin perustellaan sillä, että samoja tiedostoja ei voi laittaa WWW-palvelimelle, koska se rikkoisi tekijänoikeuksia.

Tekijänoikeuslainsäädäntö ei kuitenkaan mitenkään erottele WWW:tä tai nyyssejä. Jos tiedostoa ei saa laittaa saataville WWW-palvelimelle, niin sen postaaminen nyysseihinkin on siis yleisesti ottaen yhtä laitonta ja rangaistavaa.

Aiheesta muualta


$Id: wwwtiedosto.html,v 1.3 2002/04/02 13:33:47 kaip Exp kaip $

http://www.iki.fi/kaip/wwwtiedosto.html

Kai Puolamäki (Kai.Puolamaki@iki.fi)